Holzenbosch biedt nieuw thuis voor bewoners Het Werelthuis uit Voorthuizen

Duurzaam, betaalbaar, voor zorgbehoevenden en regulier woningzoekenden. Woningstichting Barneveld treft de voorbereidingen voor de bouw van 21 tweekamerappartementen in de sociale huur. Centraal gelegen in nieuwbouwwijk Holzenbosch in Voorthuizen. Hiervan zijn er 14 straks het ‘thuis’ van de bewoners van Het Werelthuis uit Voorthuizen en 7 voor regulier woningzoekenden. Een mooie samenwerking tussen Stichting Beheer het Werelthuis, zorgverlener JP van den Bent stichting en Woningstichting Barneveld.

Hoe kan zorg en huisvesting voor de bewoners van Het Werelthuis naar de toekomst goed georganiseerd en betaalbaar blijven? Vanuit die vraag van Stichting Beheer het Werelthuis ontstonden de plannen voor een nieuw ‘thuis’ voor de bewoners van Het Werelthuis. ‘We huren als stichting nu een gezinshuis in Voorthuizen bij Woningstichting Barneveld en zijn met hen in gesprek gegaan over de ontwikkelingen in de zorg en de toekomst voor onze kinderen. Zij zijn lichamelijk en/of verstandelijk beperkt en wonen nu onder begeleiding. De ruimten voldoen straks niet meer voor de bewoners die in de loop der jaren hun ontwikkelingen doormaken. En zo viel deze vraag samen met de te ontwikkelen appartementen in Holzenbosch. Een mooie kans voor toekomstbestendige en toegankelijke woningen!’ aldus Wim Bles, ouder van één van de bewoners en bestuurslid van Stichting Beheer het Werelthuis.

De appartementen

Van de 21 appartementen verhuurt de woningstichting er 14 aan JP van den Bent stichting, de huidige zorgverlener van de Werelthuis-bewoners. ‘Wij starten altijd vanuit de vraag en behoefte van een cliënt, zo ook vanuit de wensen van Stichting Beheer het Werelthuis. Wij denken vanaf het begin mee over deze ontwikkeling,’ aldus Ineke Overkempe, clustermanager bij de JP van den Bent stichting. ‘Daarnaast is ‘zo normaal mogelijk’ ons credo. Mooi dat deze appartementen midden in een woonwijk staan en de bovenste verdieping ook reguliere huurappartementen zijn.’

Daar sluit Liesbeth Brouwer – de Jong zich volledig bij aan: ‘Dit past bij voor wie we er zijn: regulier woningzoekenden die zijn aangewezen op een sociale huurwoning en ook zorgbehoevenden. Fantastisch dat we hier met elkaar een mooie plek voor beiden kunnen bieden. Midden in nieuwbouwwijk Holzenbosch.’

Duurzaam en betaalbaar

Met de bouw van de appartementen voegt Woningstichting Barneveld 21 extra energiezuinige betaalbare appartementen toe aan haar voorraad. Met extra isolatie, triple-glas en veel PV-panelen voldoen de appartementen al aan de beoogde wetgeving van 2021, Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG).

Start bouw november

De bouw van de appartementen start in november 2018 en worden in die periode via huiswaarts.nu aangeboden. De bewoners kunnen naar verwachting begin 2020 verhuizen. Ook dit project bouwt ontwikkelaar De Bunte Vastgoed Oost uit Ede. De Jong en Lafeber Architecten ontwerpt het gebouw.

De voorbereiding voor het appartementengebouw gebeurt, terwijl de eerste 6 eengezinswoningen aan de Oosterkamp van Woningstichting Barneveld in Holzenbosch al wind en waterdicht zijn. Onlangs maakte de woningstichting ook de plannen bekend voor de komst van een kleinschalig woonzorggebouw voor ouderen met dementie met daarin ook 20 sociale huurappartementen voor senioren.