Vernieuwend woonleefconcept: meerdere generaties onder 1 dak

Op dinsdag 20 april vond op feestelijke én veilige wijze de onthulling van het bouwbord van Het Voorthuis plaats, een gloednieuwe woonzorglocatie aan de rand van de wijk Holzenbosch in Voorthuizen. Hiermee wordt de symbolische start van de grootschalige nieuwbouw, op basis van een nieuw woonleefconcept voor meerdere generaties, aangegeven.

Woningstichting Barneveld, Neboplus en Kindercentrum Bzzzonder hebben zich verbonden aan dit initiatief en geloven dat mensen - jong en oud - elkaar nodig hebben om tot bloei te komen. Op deze unieke locatie wordt gebruikgemaakt van elkaars talenten en capaciteiten, mede door de slimme indeling en opzet van het moderne pand. 

In Het Voorthuis kunnen ouderen wonen, via een huurwoning van Woningstichting Barneveld. Dat zijn seniorenwoningen met mogelijkheid tot zorg die bijzonder geschikt zijn voor echtparen, om er samen te blijven wonen, ook als zorg of ondersteuning nodig is. Gerdien van der Ent, manager Wonen Woningstichting Barneveld: ‘‘Wij zijn trots als Woningstichting Barneveld dat wij vanaf 2018 met Neboplus aan de wieg hebben mogen staan van dit mooie initiatief: Het Voorthuis. In 2019 versterkte Bzzzonder het initiatief met de intentie om in Het Voorthuis inclusieve kinderopvang en buitenschoolse opvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar te bieden. Heel mooi dat we zo in samenwerking met elkaar, een nieuw thuis voor jong en oud in een prachtige woon- en leefomgeving realiseren, waar ‘elkaar ontmoeten’ in een veilige omgeving centraal staat.”

Verwijzing naar dorp

De naam Het Voorthuis is een verwijzing naar het dorp Voorthuizen. Het is een bewuste keuze om het woordje ‘thuis’ cursief te schrijven omdat dit een thuis moet zijn voor alle bewoners mét of zonder zorgvraag. De naam Het Voorthuis is ook gekozen voor de opvang van al die kinderen van 0 tot 12 jaar. Zij verblijven daar veilig tot ze weer naar huis gaan…

De verwachte oplevering is in het eerste kwartaal van 2023.