Verduurzaming De Wheem klaar

De verduurzaming van 127 eengezinswoningen in de wijk De Wheem in Voorthuizen is klaar. Ondanks opstart-, capaciteit- en leveringsproblemen en vertragingen vanwege corona, flora- en faunamaatregelen, zijn we blij dat we de werkzaamheden in november konden afronden.
Alle woningen kregen nieuwe daken en we verwijderden hierbij de schoorstenen, het dakbeschot, de goten en hemelwaterafvoeren. Ook brachten we isolerende dakplaten, dakpannen, goten, hemelwaterafvoeren en zonnepanelen aan. In de nieuwe overstekken op de kopgevels werden permanente nestkasten voor de beschermde vogelsoorten aangebracht. Daarnaast isoleerden we ook de kruipruimte en buitenmuren, plaatsten we isolerend glas en dichtten we naden en kieren. De mechanische ventilatie werd ook vervangen.

Verduurzaming Oude Bloemenbuurt: in voorbereiding

De voorbereiding voor de verduurzaming van 79 jaren ’50 woningen in de Oude Bloemenbuurt in de wijk Oldenbarneveld in Barneveld zijn begonnen. In oktober en november deed de aannemer de technische inspecties bij de betreffende woningen aan de Narcissenstraat, Begoniastraat, Rozenstraat, Azaleastraat en Hortensiastraat. De verduurzamingswerkzaamheden starten naar verwachting halverwege 2023. Dit is afhankelijk van de deelname van de bewoners (minimaal 70 procent) en de tijdige levering van materialen.
In de wijk gaan we onder andere de daken vervangen. Daarvoor was het noodzakelijk om voor het broedseizoen de nestplaatsen voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen dicht te zetten. Zodat vogels en vleermuizen wel kunnen uitvliegen, maar niet meer terug kunnen keren. Dit is inmiddels gebeurd. Om deze vogels en vleermuizen een andere nestplaats te bieden, heeft onze vakman al in 2021 tientallen nestkasten opgehangen in de omgeving van de woningen.

De volgende verduurzamingswerkzaamheden staan voor deze woningen op de planning:

  • Aanbrengen bodem- en dak- en waar nog niet aangebracht spouwmuurisolatie
  • Aanbrengen/vervangen van mechanische ventilatie
  • Dichten van naden en kieren
  • Aanbrengen van zonnepanelen

Een energiezuinige huurwoning is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de bewoners. Het is comfortabeler en gezonder wonen en bewoners kunnen besparen op de energielasten. Daarom verduurzamen we jaarlijks vele woningen, met als streven dat 80 procent van onze woningen label A heeft in 2030. We zijn op koers met ruim 90 procent groene labels (A, B en C) en nog slechts 3,5 procent slechte labels (E, F,  en G). Deze laatste labels verduurzamen we vóór 2028.

In ons bewonersblad verschijnt in januari een mooi verhaal van een bewoner over zijn ervaringen van het gehele traject.