Ondertekening Prestatieovereenkomst Wonen 2022 t/m 2025, actualisatie 2023

Samen met de huurdersvereniging en de gemeente Barneveld zetten we in 2023 extra in op het bouwen en verduurzamen van sociale huurwoningen en op het intensiveren van de samenwerking om (energie)armoede te voorkomen. Dat staat in de prestatieafspraken over het wonen in de gemeente die we met elkaar maakten en vandaag ondertekenden.

In de Prestatieovereenkomst Wonen 2022 t/m 2025 legden we, samen met de huurdersvereniging en de gemeente, vast wat elk van ons in de periode van vier jaar bijdraagt aan het wonen in gemeente Barneveld. Aan de betaalbaarheid van het wonen, en hoe we met elkaar zorgen voor voldoende geschikte en duurzame woningen in leefbare wijken en kernen.

Actualisatie 2023

Elk jaar actualiseren we de prestatieafspraken. Bij de actualisatie voor 2023 hielden we rekening met de Nationale Woon- en Bouwagenda, de Nationale Prestatieafspraken, het aanbod van de corporaties in de regio Foodvalley en het coalitie akkoord gemeente Barneveld 2022-2026. De voor 2023 geactualiseerde prestatieafspraken werden ondertekend door Theo van de Kraats van Huurdersvereniging Barneveld, wethouders Jolanda de Heer en Bennie Wijnne namens de gemeente Barneveld en directeur-bestuurder Marieta Peek-Marlet van Woningstichting Barneveld.    

Voldoende geschikte woningen

Het Rijk wil dat tot en met 2030 tweederde van de nieuw te bouwen woningen betaalbaar is, namelijk sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen tot €1.000 en koopwoningen tot €355.000. Daarnaast wil het Rijk dat in alle Nederlandse gemeenten 30% van alle woningen bestaat uit sociale huurwoningen. Voor de nieuwbouw in Barneveld betekent dit dat we streven naar 30%. Als woningstichting hebben we de ambitie om tot en met 2025 in totaal zo’n 650 nieuwe huurwoningen te bouwen (in 2022 leverden we 70 woningen op). Verschillende typen woningen voor diverse doelgroepen. De gemeente biedt op haar beurt voldoende locaties hiervoor aan of geeft deze opdracht mee op gronden van derden.

Betaalbaar wonen

De totale woonlasten (dus de huur inclusief lokale lasten en energielasten) moeten betaalbaar zijn en blijven voor huurders. De oplopende energieprijzen en de mogelijke energiearmoede die hieruit voortvloeit, hebben onze speciale aandacht. Landelijk, in de Nationale Prestatieafspraken, spraken partijen voor 2023 een huurverlaging af voor lage inkomens. Voor de overige groepen wordt de jaarlijkse huurverhoging beperkt, doordat die niet meer aan de inflatie wordt gekoppeld, maar aan de gemiddelde loonstijging. Als woningstichting overleggen we ieder jaar met de huurdersvereniging over de hoogte van de jaarlijkse huurverhoging. De Nationale Prestatieafspraken vormen daarbij de basis.

Verdeling van huurwoningen

Als samenwerkende partijen willen we de inwoners van Barneveld goede woonkansen bieden. Door voldoende woningaanbod, maar ook door een woningaanbod dat past bij de levensfase en de huishoudenssamenstelling. De actualisatie Huisvestingswet in 2023 zal effect hebben op de verdeling van sociale huurwoningen. Deze biedt naar verwachting de mogelijkheid om 50% van de beschikbare huurwoningen toe te wijzen aan mensen met een economische, maatschappelijke of lokale binding. Daarnaast mag de gemeente specifieke beroepen aanmerken als cruciaal, zodat zij woningzoekenden met die beroepen gericht kan helpen bij het vinden van een woning.

Vitale en gedifferentieerde wijken en kernen

Samen streven we ernaar dat huishoudens met een bescheiden inkomen, in alle kernen van Barneveld kunnen wonen. Om fijn samen te kunnen leven in de buurten en kernen is het van belang dat we omzien naar elkaar en dat bewoners die dat nodig hebben ondersteuning en zorg krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van Wmo.

Duurzaamheid

Barneveld levert haar bijdrage aan het klimaatakkoord: in 2050 is Nederland CO2-neutraal. De warmtevisie van de gemeente draagt daaraan bij en is een belangrijke richtinggever voor de verduurzaming de komende jaren. Als woningstichting zijn we hard op weg om ervoor te zorgen dat 80% van onze woningen in 2030 label A heeft. De woningen met de minst duurzame energielabels komen als eerste aan de beurt voor verduurzaming. Daarnaast zetten we ons gezamenlijk in om huurders te informeren over energiebesparing.

De volledige Prestatieovereenkomst Wonen 2022 tot en met 2025 leest u hier.