Reageren

Bent u op zoek naar een huurwoning? De eerste stap is dat u zich inschrijft op huiswaarts.mijndak.nl. Dit kan iedereen van 18 jaar en ouder. Zodra u bent ingeschreven, kunt u direct reageren op het actueel woningaanbod.
Naast het actueel woningaanbod in gemeente Barneveld, kunt u ook reageren op beschikbare huurwoningen uit de omringende gemeenten: Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal en Scherpenzeel. De voorwaarden waaraan u moet voldoen, staan bij de woninginformatie vermeld. 

Veel gevraagd over Reageren

Er staat een blokkade op mijn inschrijving, ik kan niet meer reageren op woningen. Hoe kan dat?

Algemeen

Uw inschrijving kan om verschillende redenen geblokkeerd worden. Bijvoorbeeld als u niet reageerde op een woningaanbieding, bij een overlastsituatie of bij een huurachterstand. Een blokkade is meestal tijdelijk en zichtbaar bij uw inschrijving. Kijk voor meer informatie op huiswaarts.mijndak.nl.

Hoe reageer ik op beschikbare woningen?

Algemeen

U kunt via huiswaarts.mijndak.nl reageren op maximaal drie woningen tegelijk.

Ik heb een beperking en moet naar een aangepaste woning. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Bel hiervoor met het Wmo-loket van gemeente Barneveld : 14 0342.

Ik heb veel spaargeld of eigen vermogen. Mag ik reageren op een duurdere huurwoning?

Algemeen

Dit hangt af van de inkomensvoorwaarden die bij de betreffende woning horen. Die zijn namelijk per woning verschillend en worden bij het woningaanbod vermeld.

Ik huur een woning van jullie. Wat zijn de gevolgen van passend toewijzen voor mij?

Algemeen

Voor u verandert er niets. Passend toewijzen geldt alleen voor nieuwe verhuringen. Gaat u op zoek naar een andere woning? Dan krijgt u te maken met passend toewijzen.

Ik reageer op een woning via huiswaarts.mijndak.nl en ik krijg de melding 'U kunt niet op de deze woning reageren'. Hoe komt dat?

Algemeen

Wij wijzen onze woningen passend toe. Dit betekent dat u alleen kunt reageren op woningen die passen bij uw inkomen. Staan uw inkomensgegevens en het aantal meeverhuizende personen juist vermeld bij uw inschrijving? Dan krijgt u deze melding, omdat u reageert op een woning die niet past bij uw situatie. Ook als u niet voldoet aan andere voorwaarden die bij een woning horen, krijgt u een melding. Bijvoorbeeld als u jonger bent dan 55 jaar en op een seniorenwoning reageert.

Ik zie een woning leeg staan. Kan ik daar wonen?

Algemeen

Nee, alle woningen verhuren wij via huiswaarts.mijndak.nl. Soms staat een woning wat langer leeg, dat heeft meestal te maken met onderhoud. Het kan ook zijn dat wij de woning verkopen.

Ik zoek een woning in Barneveld, waar kan ik zien wat het energielabel is?

Algemeen

Op huiswaarts.mijndak.nl staat bij de advertentie van de woning het energielabel vermeld.

Mijn huidige inkomen is (veel) hoger dan wat er op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een duurdere woning?

Algemeen

Nee, dat mag niet. Wij moeten toewijzen op basis van het inkomen dat op uw inkomensverklaring of de definitieve aanslag van de Belastingdienst staat.

Mijn huidige inkomen is (veel) lager dan wat op de inkomensverklaring staat. Mag ik nu reageren op een goedkopere woning?

Algemeen

Nee, dat mag niet. Wij moeten toewijzen op basis van het inkomen dat op uw inkomensverklaring of de definitieve aanslag van de Belastingdienst staat.

Moet ik iedere dag het woningaanbod op huiswaarts.mijndak.nl bekijken?

Algemeen

Iedere dag plaatsen wij nieuwe woningen op de website van huiswaarts.mijndak.nl. Deze advertenties staan er een week op. Als u één keer per week op een vaste dag inlogt op huiswaarts.mijndak.nl, dan mist u niets van het actuele woningaanbod. U kunt dan direct reageren op een woning. Lukt dat niet of heeft u heel specifieke woonwensen? Maak dan een zoekprofiel aan. Dan krijgt u een (tip)bericht zodra een woning van uw voorkeur geadverteerd wordt.

Wanneer moet ik een inkomensverklaring opvragen bij de Belastingdienst?

Algemeen

Als u actief woningzoekende bent, adviseren wij u de inkomensverklaring(en) alvast aan te vragen. U kunt deze kosteloos opvragen bij de Belastingdienst via (0800) 0543. Houd uw BSN-nummer en dat van uw meeverhuizenden bij de hand. De inkomensverklaring verstuurt de Belastingdienst binnen vijf dagen. Let op; heeft u geen inkomensverklaring, dan wijzen wij u geen woning toe.

Wat betekent passend toewijzen voor mij?

Algemeen

Dit betekent, dat als u op zoek bent naar een woning, u niet in aanmerking komt voor elke huurwoning. Bij het toewijzen van een woning kijken we naar het totale inkomen van alle meeverhuizende personen (kinderen niet meegerekend). Dit noemen wij het verzamelinkomen. Wij kijken ook naar de grootte van uw huishouden. Dat zijn alle verhuizende personen, ook kinderen. Dit samen bepaalt op welke woningen u kunt reageren. Zie ook de tabel huurinkomenstabel 2024.

Wat is een tipbericht van huiswaarts.mijndak.nl?

Algemeen

Dat is een e-mail die u krijgt als er een woning op huiswaarts.mijndak.nl wordt aangeboden die aan uw zoekprofiel voldoet. Dat zoekprofiel stelt u zelf in via 'Mijn pagina'.

Wat is een zoekprofiel op huiswaarts.mijndak.nl?

Algemeen

​Met een zoekprofiel geeft u aan wat voor soort woning u zoekt. U kunt aangeven of u een tipbericht wilt ontvangen. U krijgt dan een e-mail zodra er een woning aangeboden wordt die voldoet aan uw zoekprofiel op huiswaarts.mijndak.nl. Bij belangstelling kunt u reageren.

Wat is passend toewijzen?

Algemeen

Sinds 1 januari 2016 zijn wij wettelijk verplicht om woningen passend toe te wijzen. Dat betekent dat wij al onze sociale huurwoningen moeten verhuren aan woningzoekenden met een inkomen dat volgens de wet 'past' bij de huurprijs. Zo voorkomen wij dat mensen met de laagste inkomens in te dure huurwoningen gaan wonen.

Wat is een vrije sector huurwoning?

Algemeen

Een vrije sector huurwoning is een woning met een huur boven de sociale huurgrens. Op dit moment is dat € 879,66 per maand. Voor deze woningen krijgt u geen huurtoeslag. Reageren kan via huiswaarts.mijndak.nl. Een inschrijving daar is niet nodig om te kunnen reageren. Wel moet uw inkomen minimaal om in aanmerking te komen voor een vrije sector huurwoning.