Huur opzeggen

Als u gaat verhuizen naar een nieuwe woning, dan komt er heel wat regelwerk op u af. U huurt een woning van Woningstichting Barneveld? Dan is de eerste stap dat u bij ons minstens één maand van tevoren de huur opzegt. De opzegtermijn vindt u terug in uw huurovereenkomst. Opzeggen kan schriftelijk of per e-mail. En de huur mag eindigen op elke werkdag van de maand. 

Veel gevraagd over Huur opzeggen

Wat gebeurt er als ik mijn garage/parkeerplaats heb opgezegd?

U krijgt van ons binnen drie werkdagen een bevestiging per e-mail of per post. De sleutels van de parkeerplaats/garage levert u bij ons op kantoor in, op de laatste dag van de huurovereenkomst.

Binnen vier weken nadat u de sleutels/tag heeft ingeleverd ontvangt u van ons een eindafrekening. Hierop staat bijvoorbeeld wat u nog aan huur moet betalen of welke kosten voor herstelwerkzaamheden wij hebben gemaakt.

Ik wil de huur opzeggen van een overleden familielid. Hoe doe ik dat?

Bij een huuropzegging van een huurwoning en/of garage/parkeerplaats van Woningstichting Barneveld door overlijden van de huurder, geldt in principe een opzegtermijn van één maand. Dit kan op elke werkdag van de maand. De huur moet uiterlijk aan het eind van de tweede maand na het overlijden zijn opgezegd. Eventuele huurtoeslag vervalt op de eerste dag van de maand na het overlijden. U kunt hiervoor contact opnemen met de Belastingdienst (0800) 0543. 

Wij hebben de volgende gegevens van u nodig:

 • het adres van de woning van de overleden huurder waarvoor u de huur opzegt;
 • uw telefoonnummer;
 • uw e-mailadres;
 • datum huuropzegging;
 • correspondentie-adres (alleen invullen indien dit afwijkt van het adres waarvan u de huur opzegt);
 • de reden van de huuropzegging (nieuwe woning, overlijden, woningruil, anders);
 • of de woning voorzien is van een Wmo-aanpassing;
 • een overzicht van de zaken die u ter overname aanbiedt aan de nieuwe huurder;
 • eventuele bijzonderheden.

Ik ga verhuizen. Hoe moet ik mijn woning achterlaten?

U laat de woning en tuin of balkon leeg en schoon achter. Tijdens de voorinspectie maakt u hierover afspraken met onze opzichter. 

Nadat wij uw huuropzegging hebben ontvangen, komt onze opzichter uw woning bekijken. U bespreekt met hem welke zaken eventueel hersteld moeten worden. Ook bepalen jullie in overleg, of er een eindinspectie nodig is. Eventuele herstelwerkzaamheden die nodig zijn voor oplevering van de woning, krijgt u op papier van hem mee.

Is er geen eindinspectie nodig? Dan levert u bij ons de sleutel in op de laatste dag dat u de woning huurt.

NB. Vergeet niet de meterstanden op te nemen en de thermostaat op 12 graden te zetten.

Ik heb mijn huur opgezegd. Kan ik dit terugdraaien?

Nee, een huuropzegging is definitief. Zijn er bijzondere omstandigheden? Neem dan telefonisch contact met ons op: (0342) 427 500.

Ik heb de huur opgezegd. Kan ik de einddatum nog veranderen?

In sommige gevallen is dit mogelijk. Neem telefonisch contact met ons: (0342) 427 500.

Wanneer krijg ik een bevestiging van de huuropzegging?

U ontvangt deze binnen drie werkdagen per e-mail of per post.

Per welke datum kan ik mijn huur opzeggen?

U kunt elke dag van de maand de huur opzeggen. De opzegtermijn is één maand en de laatste huurdag moet een werkdag zijn. Als u bijvoorbeeld op 13 juli opzegt, dan is de einddatum 13 augustus. Valt uw gekozen datum in het weekend of op een feestdag? Kies dan de werkdag voor of na die datum. Er zijn situaties waarbij de opzegtermijn anders is, bijvoorbeeld na een woningruil of bij een bedrijfsruimte. De opzegtermijn vindt u in de huurovereenkomst.

Ik wil mijn huur opzeggen. Wat is de opzegtermijn?

U kunt elke dag van de maand de huur opzeggen. De opzegtermijn is minstens één maand vantevoren en de laatste huurdag is een werkdag. Als u bijvoorbeeld op 13 juli opzegt, dan is de einddatum 13 augustus. Valt uw gekozen datum in het weekend of op een feestdag? Kies dan een werkdag voor of na die datum.

U kunt natuurlijk ook al eerder uw huur opzeggen. Dan heeft u meer tijd om de woning goed op te leveren en is de kans groter dat er op tijd een nieuwe huurder bekend is. Dat kan een voordeel zijn als u spullen ter overname wilt aanbieden. 

Er zijn situaties waarbij de opzegtermijn anders is, bijvoorbeeld na een woningruil of bij een bedrijfsruimte. De opzegtermijn kunt u nalezen in uw huurovereenkomst.

Hoe zeg ik mijn huur op?

U kunt schriftelijk of per e-mail de huur van uw woning en/of garage/parkeerplaats bij ons opzeggen. Dit kan minstens één maand van tevoren, op elke werkdag van de maand.

Wij hebben de volgende gegevens van u nodig:

 • uw telefoonnummer;
 • uw e-mailadres;
 • datum huuropzegging;
 • correspondentie-adres (alleen invullen indien dit afwijkt van het adres waarvan u de huur opzegt);
 • de reden van de huuropzegging (nieuwe woning, overlijden, woningruil, anders);
 • of uw woning voorzien is van een Wmo-aanpassing;
 • een overzicht van de zaken die u ter overname aanbiedt aan de nieuwe huurder;
 • eventuele bijzonderheden.

Wat is een eindafrekening?

Een eindafrekening wordt opgemaakt als u uw huur heeft opgezegd. Op de eindafrekening staat of u teveel betaalde huur terugkrijgt of dat u nog huur of uitgevoerde werkzaamheden moet bijbetalen. U ontvangt de eindafrekening binnen 4 weken nadat u de sleutels van uw oude woning of garage heeft ingeleverd op uw nieuwe adres. Betaalde u ook voor stookkosten of servicekosten? Dan worden deze met u verrekend voor 1 juli van het nieuwe jaar.